Dědička - Amanda Hocking | Recenze knihy

18. listopadu 2013 v 13:31 | Terka M. |  Recenze knih
  • Tak jo, konečně tedy dlouho slibovaná recenze na knihu, kterou jsem přečetla už tak před dvěma týdny, možná víc.. na úvod přeji pěkné počtení a doufám, že se vám recenze bude líbit natolik, že by jste si knihu půjčili nebo třeba i koupili :)

---


Název knihy: Dědička (Switched)
Autorka knihy: Amanda Hocking
Série: Svět Tryllů
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2012
Počet stran: 312
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Jana Jašová
Rok vydání originálu: 2010
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7321-666-5


Anotace:
Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.
Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká...

Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.

Co když bylo vše ve vašem životě postaveno na lži?



A jak se mi kniha líbila:
Kniha se mi moc líbila. Nevím jak se mi četla ze začátku, ale když jsem byla v polovině, už jsem se od ní skoro neodtrhla. Skoro. Nebýt toho, že jsem ji četla o podzimních prázdninách, které byly letos docela nabyté a já neměla moc času.

Okamžitě jsem si zamilovala Finna a kdykoli, když tam byla nějaká dojemná scéna - jako třeba s Finnovým odchodem -, musela jsem se rozbrečet. Tedy, nebrečela jsem až tak doslovně, ale slzely mi oči a vždycky jsem fandila (a budu fandit) pouze a jenom Finnovi.

Wendy mi místy přijde opravdu rozmazlená a umíněná, ale někdy jsem se do ní dokázala i vcítit, takže za toto bych ji neodsuzovala. Navíc, kdyby neměla žádnou negativní vlastnost, byla by nezajímavá a vlastně by se mi to asi i špatně četlo. Člověku se špatně čte o dokonalosti, proto je raději lepší když se postavám dokonalost vyhýbá. Vlastně mi Wendy připadala i sympatická.
V jedné části knihy - už v té části, kdy byla v zemi Tryllů - si Wendy pomyslela, že jí to připadá jako z filmu Deník princezny a já opravdu souhlasím. Wendy se musela naučit spoustu věcí slušících se na princeznu Tryllů, kterou byla, takže ta podobnost je tam patrná.

Vlastně jsem ještě nikdy nečetla nic o Trolech, natož o Tryllech, a tím spíše bych vám knihu doporučila, protože je to změna po všech těch upířích ságách. Takže, doporučuji skoro určitě všem, kteří mají rádi fantasy a originalitu :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Katie Katie | Web | 18. listopadu 2013 v 18:46 | Reagovat

Souhlasím, kniha byla super. Sice říkají že je to jen jedna z mnoha se stejným námětem ale tahle měla něco do sebe. Přečetla jsem ji za den a půl a rozhodně bych chtěla držet v ruce další díl. =)
PS: Hunger Games se mi moc nelíbil ale i přesto bych se ráda podívala na druhý díl. Jinak kniha je prý úplně jiná, tak že se nemáš čeho bát. ;-)

2 Edona Edona | Web | 20. listopadu 2013 v 21:18 | Reagovat

Hele v té tvojí anketě chybí Pán prstenů! :D Jinak o této knize jsem ještě neslyšela ale rozhodně vypadá zajímavě.

3 Adam Dilda Adam Dilda | Web | 20. listopadu 2013 v 21:23 | Reagovat

Děkuji ;)
Jasné, některé úplně stačí do 2.000 Kč. Já už chtěl něco lepšího do budoucnosti... ;)

4 Terka Terka | E-mail | Web | 22. listopadu 2013 v 15:15 | Reagovat

[1]: Já už jsem v knihovně sehnala druhý díl a už jsem ho i přečetla, ale třetí díl nemůžu najít.. :-?

[2]: To jsem si neuvědomila.. no, teď už ji tam nebudu moct přidat, tak pro příště si to doufám budu pamatovat :-)

[3]: Není za co :)

5 Kristýna Kaderová Kristýna Kaderová | E-mail | Web | 22. listopadu 2013 v 23:17 | Reagovat

Ty jsi stejná jako Shakespeare. Víc, že si to momentálně nemám jak přečíst a stejně tu máš pochvalnou recenzi. Ty mě vážně nenávidíš.

A teď přímo k recenzi - je skvělá. Jen menší poznámka, možná bych ten obrázek udělala trochu větší, aby to bylo líp rozeznatelné.

6 Terka Terka | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 14:00 | Reagovat

[5]: Jak to myslíš, že jsem stejná jako Shakespeare..? :-) jinou než pochvalnou recenzi tu ani mít nemůžu, takže se opravdu omlouvám, ale.. vyřiď si to s Amandou Hockingovou 8-)  :-D

Děkuji :) já jsem právě nechtěla dávat nějakou velkou, ale je opravdu malá, takže do příště se polepším :-)

7 Kristýna Kaderová Kristýna Kaderová | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 15:03 | Reagovat

[6]: Ten mě taky nenáviděl :( Dobrý nápad skočím na první letadlo a donutím ji aby mi dala tu knížku :D

8 Terka Terka | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 15:09 | Reagovat

[7]: Myslela jsem, že s tím, že jsem jak nevykecaná :-) a já tě nenenávidím :)

Amanda Hocking má blog na blogspotu, tak ji můžeš donutit tak :-)

9 Kristýna Kaderová Kristýna Kaderová | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 15:12 | Reagovat

[8]: S tím je to trochu jinak. Za chvíli ti to napíšu k říši temnot :) Ale nejdřív si to musím v hlavě urovnat :)

Tak mi ten blog napiš :D

10 Terka Terka | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 15:20 | Reagovat

[9]: Tak to jsme zvědavá :-)

http://amandahocking.blogspot.cz/ - ale pravděpodobně tam moc nechodí, naposledy tam psala - nebo to za ni píše někdo jiný? - někdy v červnu. Vždycky jsem si v angličtině pletla červen a červenec, tak doufám, že teď jsem se trefila..

11 Kristýna Kaderová Kristýna Kaderová | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 15:21 | Reagovat

[10]: To já taky. Vím co ti chci napsat, ale nevím jak to dát do smysluplnýho textu, takže...

To nejsi jediná. Ok mrknu se na to a uvidíme co objevím.

12 WhitEvil/taková normální ještěrka WhitEvil/taková normální ještěrka | E-mail | Web | 23. listopadu 2013 v 18:16 | Reagovat

Tak rozhodně si mě navnadila! vypadá to jako super knížka..hned si napíši autorku a v pondělí jdu do knihovny!

jinak to s těma upírama-máš naprostou pravdu! všude kam se kouknu, vidím samé upíry! to je nenapadá něco lepšího? Proč je cpou všude?

A ještě k anketě-moje oblíbená knížka resp. knížky jsou Letopisy Narnie! První díl mi mamka četla, když jsem byla menší a od druhého dílu už jsem je hltala sama. doma je mám všechny a ráda se k nim vracím..

13 Unknown Unknown | 17. června 2014 v 21:30 | Reagovat

Já bych si tuto knížku hrozně ráda přečetla a hledala jsem jí všude v obchodech i na internetu jak v češtině tak v angličtině. Nenašla jsem jí nevíte kde by ji měli? :-)

14 Terka Terka | E-mail | Web | 17. června 2014 v 23:22 | Reagovat

[13]: Nějak nechápu, jaktože jsi ji nenašla,.. ale myslím si, že v každém dobrém knihkupectví ti ji rádi objednají :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.